Νέο ρεκόρ στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα - Για πρώτη φορά τρείς συνεχόμενοι μήνες καταγράφουν μέση τιμή πάνω από 420 ppm

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ, καταγράφοντας τον τρίτο στη σειρά μήνα με μέση τιμή πάνω από 420 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).  Έτσι, αφού τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκε για πρώτη φορά (στα χρονικά των καταγραφών) μέση μηνιαία τιμή άνω των 420 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), ακολούθησε ο Μάιος και τώρα ο Ιούνιος του 2022, ο τρίτος κατά σειρά μήνας με μέση τιμή πάνω από 420 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).

Παρακάτω οι μέσες μηνιαίες τιμές για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο του περασμένου έτους και του τρέχοντος.

Εικόνα 1. Μέσες μηνιαίες τιμές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από το παρατηρήριο Mauna Loa στη Χαβάη για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο του περασμένου έτους και του τρέχοντος. Πηγή δεδομένων: gml.noaa.gov

Τα στοιχεία προέρχονται από το Παρατηρητήριο Mauna Loa, τον απομακρυσμένο σταθμό σε ένα ηφαίστειο στη Χαβάη που μετρά τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα από τo 1958.

Αντί να σταθεροποιούνται, τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό. Η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται περίπου στα 5.4 ppm, πολύ πάνω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 10 ετών που ήταν 3 ppm.

Μπορείτε να βλέπετε τις μετρήσεις συγκέντρωσης CO2 στον σταθμό της Χαβάης από τη σελίδα μας πατώντας εδώ.

Πηγές: nasa.gov, gml.noaa.gov