Βαλτική Θάλασσα: Καύσωνας της θάλασσας - Αποκλίσεις έως και 8°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Πολύ υψηλές, για την εποχή, τιμές θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας (SST) καταγράφουν οι δορυφόροι και πλωτά όργανα στη Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα στα τέλη Ιουνίου 2022.

Ο Πανευρωπαϊκός καύσωνας που κατέρριψε εκατοντάδες ρεκόρ πολλών δεκαετιών σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, τις προηγούμενες ημέρες επηρέασε με σφοδρότητα και περιοχές της Βόρειας Ευρώπης καθώς και περιοχές που βρίσκονται στον Αρκτικό κύκλο, καταγράφοντας πολλά ρεκόρ. Στην Νορβηγική πόλη του Τρόμσο που βρίσκεται σχεδόν 400 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 30°C, μια τιμή που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την περιοχή για το μήνα Ιούνιο. Επιπλέον, άλλες 22 ακόμη περιοχές βόρεια του Αρκτικού Κύκλου (έως και 1000 χλμ βόρεια), κατέγραψαν μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Αυτό είχε επίπτωση και στη θερμοκρασία της Βαλτικής και Βόρειας Θάλασσας. Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την απόκλιση της SST τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2022 από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπως καταγράφηκε από δορυφόρους.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις εντοπίζονται στους κόλπους της Λιθουανίας και της Λετονίας καθώς και στον Κόλπο της Βοθνίας κοντά στη Φινλανδία. Σε αυτές τις περιοχές η επιφάνεια της θάλασσας είναι έως και +8°C πιο θερμή από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Νότια Ευρώπη οι θετικές αποκλίσεις επιμένουν εδώ και πολύ καιρό στη Μεσόγειο και κυρίως στο δυτικό κομμάτι αυτής. Σε περιοχές της Βαλεαρικής Θάλασας (κυρίως στον Κόλπο του Λέοντα) καθώς και της Θάλασσας της Λιγουρίας η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι πάνω από +3°C πιo θερμή από τα κανονικά επίπεδα εδώ και περίπου 20 συνεχόμενες ημέρες.

Εικόνα 1. Αποκλίσεις της θερμοκρασίας επιφάνειας της θάλασσας της Μεσογείου στις 27/06/2022.

Σημειώνεται πως η συχνότητα παρατήρησης επεισοδίου καύσωνα της θάλασσας σε περιοχές της Βόρειας και Βαλτικής Θάλασσας είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της Μεσογείου.

Πηγές: Copernicus