Αρκτική - Καναδάς: Πρωτοφανής ζέστη σπάει ρεκόρ στο Βόρειο Καναδά - Υψηλός αριθμός πυρκαγιών στην Αλάσκα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε επίπεδα ρεκόρ, επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλος μέρος του Καναδά και ειδικότερα στον Βόρειο Καναδά και σε περιοχές της Αλάσκας, μέσα στον Αρκτικό κύκλο.

Στο Βορειοδυτικό Καναδά στις 4 Ιουλίου 2022 σημειώθηκε ένα ασυνήθιστο ρεκόρ για αυτές τις περιοχές. Πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Inuvik στις Βορειοδυτικές Περιφέρειες του Καναδά σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 30°C για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην περιοχή (που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο) από τις αρχές των καταγραφών που κρατάνε από το 1957!

Η έντονη ζέστη η οποία αγγίζει και τους +12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, επιδρά σημαντικά και στην τήξη του πάγου της θάλασσας. Σημαντικό μέρος του θαλάσσιου πάγου στη Θάλασσα Μποφόρ έχει υποχωρήσει.

Εικόνα 1. Κατάταξη εκατοστημορίων της προβλεπόμενης θερμοκρασίας στη στάθμη των 850hPa στην Αρκτική στις 5 Ιουλίου 2022, με βάση τις κλιματικές τιμές ERA5-1979. Πηγή: PolarWx

Εκτός όμως της τήξης των πάγων, σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στο Βόρειο Καναδά και κυρίως στην Αλάσκα από τον πολύ υψηλό αριθμό δασικών πυρκαγιών καθώς και των υψηλών εκπομπών άνθρακα.

Εικόνα 2. Συνολική ισχύς ακτινοβολίας των πυρκαγιών για το μήνα Ιούλιο 2022 (μέχρι στιγμής) στην περιοχή της Αλάσκας. Πηγή: GFAS/Copernicus

Σημαντικά αυξημένος παρατηρείται ο αριθμός των ημερησίων πυρκαγιών, καθώς και εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές το διάστημα Ιούνιος 2022 – Ιούλιος 7, 2022, δυσχαιρένοντας του δείκτες ποιότητας του αέρα.

Εικόνα 3. Ημερήσια συνολική ισχύς ακτινοβολίας των πυρκαγιών σε περιοχές του Καναδά καθώς και οι εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές το διάστημα Ιούνιος 2022 – Ιούλιος 7, 2022 στις περιοχές αυτές. Πηγή: CAMS/Copernicus

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στο Βόρειο Καναδά καίνε ανεξέλεγκτα τεράστιες εκτάσεις, όπως παρουσιάζεται και μία εξ αυτών στις 5 Ιουλίου 2022 στις Βορειοδυτικές Περιφέρειες του Καναδά κοντά στην λίμνη Great Bear Lake. Η δορυφορική εικόνα αποτελεί προϊόν του δορυφόρου Sentinel2.

Εικόνα 4. Δορυφορική εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στις Βορειοδυτικές Περιφέρειες του Καναδά στις 5 Ιουλίου 2022. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus

Σημειώνοντας πως οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά στον αριθμό αλλά και στο μέγεθός τους, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Πηγές: Copernicus